Kennismaking met Alice van der Meer - VN Panel Het Hogeland

Logo VN Panel Hogeland
Waar loopt u tegenaan?
Ga naar de inhoud

Kennismaking met Alice van der Meer

Het VN Panel
 
Alice van der MeerAlice van der Meer (62) uit Baflo heeft een visuele beperking. Daar is ze mee geboren, maar in de loop der jaren is het zicht steeds slechter geworden. Ze ziet nu nog maar tien procent. ,,Ik heb het conservatorium gevolgd als blokfluitist”, vertelt ze. ,,Toen kon ik de noten nog lezen. Nu niet meer. Maar ik wil muziek maken niet opgeven. Ik wil de dingen, die ik leuk vind, blijven doen. Muziek instuderen doe ik nu op gehoor. Dat vergt veel meer tijd dan vanaf bladmuziek. Maar ik studeer net zo lang, tot ik een nummer er goed in heb zitten. Dat is mijn karakter. Laatst nog heb ik een cantate van Bach uitgevoerd. Een moeilijk stuk. Dat het mij dan uiteindelijk lukt, is een hele overwinning. Het is belangrijk dat mensen met een beperking hun gevoel voor eigenwaarde behouden, ondanks het feit dat ze een beperking hebben.”
 
Toen Alice van het bestaan van het VN Panel hoorde, heeft ze zich direct aangemeld. ,,Het is goed als gemeenten meer rekening gaan houden met allerlei soorten van beperkingen. Het zou mooi zijn als ambtenaren zich laten adviseren door mensen met een beperking. Mensen realiseren zich vaak niet, waar gehandicapten letterlijk tegenaan lopen. Het zou ideaal zijn als ambtenaren de weg naar ons VN Panel zouden weten te vinden. Als er bijvoorbeeld een nieuw gebouw komt, dat ze zich standaard tot het VN Panel wenden en ons vragen ‘Wat is belangrijk voor jullie?’ En dat is voor iedereen anders. Voor mij met een visuele beperking loop ik tegen heel andere zaken aan, dan Hogeland VN-ambassadeur Rob Higler, die moeite heeft met lopen. Als gebouwen op de juiste wijze aangepast zijn, merk je je beperkingen minder en hoef je minder gefrustreerd te zijn dat iets niet lukt. Het is immers op jou aangepast.”
 
De inwoonster van Baflo heeft vooral last van omhoogstekende stoeptegels als ze alleen op straat loopt. ,,Ik val vaak over dingen die uitsteken. Daarom neem ik meestal mijn fiets mee. Als ik daarmee aan de hand loop, dan val ik niet zo gauw.” Ondanks haar forse handicap, voelt Alice van der Meer zich niet beperkt. ,,Ik kijk naar wat ik wel kan. En als ik iets niet kan, dan vraag ik hulp. Als je alleen maar naar jouw beperkingen kijkt, is het leven niet zo leuk meer. Met een beperking kun je ook nog heel veel. Maar soms heb je even een duwtje in de rug nodig, om dat te ontdekken. Als leden van het VN Panel Hoogeland zitten we allemaal in hetzelfde schuitje.”
 
Het bestaan van het VN Panel Het Hogeland vindt Alice van der Meer daarom uiterst belangrijk. ,,Ieder van ons is wel lid van zijn eigen patiëntenvereniging, die jouw belangen behartigt en waar je te rade kunt gaan als je ergens niet uitkomt, maar het is daarnaast ook heel belangrijk dat je als groep van mensen met een beperking gezamenlijk naar buiten treedt richting gemeenten en instanties. Als groep kunnen wij ons sterk maken. We kunnen ervoor zorgen dat er naar ons geluisterd wordt en dat we serieus worden genomen. Dat de weg van de gemeente richting ons heel vanzelfsprekend wordt.”
 © VN Panel Het Hogeland (2020)
Webdesign & onderhoud:
logo vn
Terug naar de inhoud